SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Bokenäs Idrottsförening
Fotboll

Poängjakten är ett initiativ från några MTB-klubbar inom Bohuslän-Dals Cykelförbund (BDCF).
Vi vill på detta sätt få fler barn och ungdomar att prova på tävlingssammanhang och kanske våga tävla lite mer. Det är också ett sätt för klubbarna att öva sig på att arrangera tävlingar. Vi hoppas detta ger mersmak så att vi kan utöka med fler MTB-tävlingar under kommande år. Här finns så många fina banor och fantastiska skogar att tävla och cykla i.

Vem kan delta?
Cyklister från alla föreningar inom Bohuslän-Dals CF kan delta.
Dessa föreningar tillhör i nuläget Bohuslän-Dals CF: Bokenäs IF, CK Sundet, Friluftsfrämjandet Bengtsfors, Föreningen Dalslands Turism, Lysekils SLF, Munkedal SCK, OK Kroppefjäll, SK Granan, Stala IF, Strömstad CK, Svanesunds GIF, Swesports CK, Team Swedemount Sports Club, Uddevalla CK och Åmåls CA.
Skulle cyklister från andra föreningar anmäla sig så kommer dessa plockas bort från anmälan.

Allmänt
Varje cyklist genererar poäng till sig själv och sin förening genom att starta i poängjaktsloppen. Efter sista deltävlingen räknas poängen ihop och vinnarna utses. Den cyklist som har cyklat ihop flest poäng bland de cyklister som har kört flest tävlingar blir Poängjaktsmästare i klassen. Deltagande i tävlingarna premieras alltså före resultat. En person med färre poäng men fler tävlingar kan alltså segra över en som har flest poäng. Dessutom koras bästa förening och vandringspris utdelas. Tävlingsformen är XCO vilket innebär Crosscountry Olympic. Banorna är varvbanor som körs främst på stigar och inslag av tekniska partier som rötter stenar finns.

Poängberäkning
Varje cyklist som startar i loppet genererar minst en poäng till sin klubb. Högsta poäng till en segrare är 5 poäng (beroende på antalet startande i klassen) och därefter fallande enligt 5-4-3-2-1-1-1-1-1 etc. Nybörjare genererar alltid 1 poäng oavsett placering. En cyklist som startar men av någon anledning tvingas bryta får 1 poäng. Deltagande premieras framför placering. Segrande klubb utses efter totala poängresultatet efter alla deltävlingar.

För att arrangerande föreningar ska ha tillgång till funktionärer till sin egen tävling gäller att för klasserna Herrar/Damer Sport räknas en deltävling bort i det sammanlagda resultatet.

Tävlingsklasser och licenskrav
Poängjakten har följande tävlingsklasser: Coming Bikers (nybörjare - 8 år), Flickor 9-10 år, Pojkar 9-10 år, Flickor 11-12 år, Pojkar 11-12 år, Flickor 13-14 år, Pojkar 13-14 år, Flickor 15-16 år, Pojkar 15-16 år, Damer Juniorer, Herrar Juniorer, Damer Sport och Herrar Sport.
Klasstillhörigheten baseras på födelseår. Juniorer fyller 17-18 år under året och Sport fyller 19 år eller mer under året.

Alla startande, förutom Coming Bikers, ska ha giltig tävlingslicens för 2022. Både årslicens, baslicens och endagslicens (ej juniorklass) är godkänd. Baslicensen är subventionerad i år och kostar endast 200 kr/år. Hör med din klubb om hur ansökan går till. Har man en årslicens så har man också en försäkring som gäller även under träning vilket är speciellt bra för alla som är 17 år och äldre då man inte omfattas av RFs grundförsäkring som föreningsmedlem. Eventuell engångslicens löses i appen Cardskipper.

Bohuslän-Dals CF står för alla licenskostnader för ungdomar och juniorer, så denna kostnad ska inte vara ett hinder.
Svenska Cykelförbundet har utförliga instruktioner om hur licensansökan går till, se här. Vi rekommenderar att klubben administerar detta för åtminstone ungdomar/juniorer i klubben, så slipper varje enskild cyklist/förälder sätta sig in i hur det fungerar. Denna processen kan ta lite tid, så var inte ute i sista minuten.

Anmälan och startavgifter
Anmälan till varje tävling sker i Sportstiming.se. Sista anmälningsdag är normalt två dygn innan tävlingsdag (ex midnatt onsdag-torsdag om tävlingen går på en lördag).
Anmälningsavgiften är 80 kr per anmäld cyklist, och denna faktureras till respektive klubb efter tävlingen. Observera att om du är anmäld och vet innan anmälningstiden gått ut att du inte kommer kunna delta, skicka ett mail till bohuslandalscf@scf.se för att undvika att din klubb blir fakturerad. 

Startprocedur
Lottning av startordning sker i klasserna t o m 12 år. Seedning i övriga klasser enligt cupställning. Vid första deltävlingen lottas alla klasser.

Resultat och sammanställlning
Tidtagning sker med chip (i alla klasser förutom Coming Bikers). Vi använder Svenska Cykelförbundets chipsystem, så om du redan har ett chip anger du detta nummer vid anmälan. De som inte har eget chip får ett lånechip på varje tävling tillsammans med nummerlappen. Detta lånechip måste lämnas tillbaka innan man lämnar tävlingsplatsen eftersom det är något som vi i sin tur lånar från annan förening och ska vidare till förberedelse för nästa tävling någonstans i Sverige. Ej återlämnat lånechip debiteras med 1000 kr. 
Resultat för respektive tävling och sammanlagt resultat finns på Sportstiming.se

Tävlingsregler
Svenska Cykelförbundets tävlingsregler gäller. Vill man läsa på så är det del 1, 4 och 12 som omfattar mountainbiketävlingar.

Langning och teknisk assistans
Kombinerad langningszon och teknisk zon finns. Langning är tillåten i denna zon i klasserna från 13-14 år och äldre.
Teknisk assistans är tillåten i den tekniska zonen, men även på övriga platser längs med banan.
(Normalt sett är teknisk assistans endast tillåten i den tekniska zonen, men på Poängjaktens tävlingar är det tillåtet längs hela banan i utgångsläget för att så många som möjligt ska ha glädje av deltagandet och kunna ta sig i mål. Om deltagarantalet så småningom blir väldigt högt, kan denna regel komma att omvärderas).

 
Våra sponsorer
Betong
Platina
Guld
Silver
SamarbetsPartners